Meteen naar de inhoud

Statushouders leren Papendrechts volkslied tijdens Meet & Eat

  • door
Samen zingen van Papendrechts volkslied

Samen zingen van Papendrechts volkslied

De Elimkerk was zaterdag 13 mei gastkerk voor de Meet & Eat van de Stichting Interkerkelijke Hulp Vluchtelingen Papendrecht  (SIHVPa). Zo’n honderd statushouders en hun taalmaatjes schoven aan en leerden tussen koffie en lunch onder leiding van Simon van Dalen het Papendrechts volkslied.

Voor de gelegenheid had Simon vier nieuwe coupletten geschreven over taal, eten en ontmoeting: ‘Als onze taal soms moeilijk is, wij helpen u graag. Wij hebben echt wel wat geduld, al spreekt u wat traag’. Na wat oefenen werd het refrein volop meegezongen.

Taalmaatjes
Het aanleren van de Nederlandse taal is heel belangrijk voor de vluchtelingen. “Je weg vinden in onze samenleving begint bij taal. Wie geen Nederlands spreekt, maakt geen contact en raakt geisoleerd. Ik wil graag helpen om dat te voorkomen”, vertelde een van de taalmaatjes. De SIHVPa heeft sinds de start een jaar geleden ruim 40 vrijwilligers gekoppeld aan een statushouder(gezin). Ze helpen de vluchtelingen bij het schrijven en spreken van de Nederlandse taal en maken hen wegwijs in de samenleving.

Op de foto

Statushouders en taalmaatjes gingen samen op de foto

Statushouders en taalmaatjes gingen samen op de foto

Behalve samen eten – de vluchtelingen hadden lekkers meegebracht bij de koffie – konden de gasten ook samen op de foto. De foto’s werden snel afgedrukt zodat iedereen die na afloop mee naar huis kon nemen. Voor de kinderen waren er speciale activiteiten. Er stond een springkussen en ook konden ze tekenen en schilderen.

De SIHVPa organiseert driemaal per jaar een Meet & Eat. Elk keer is een andere kerk gastkerk. De eerstvolgende Meet & Eat is dit najaar in de Bethlelemkerk. Op 1 juli is voor vluchtelingen en maatjes een gezamenlijke picknick in het park. Speciaal voor de vrijwilligers zijn er een paar keer per jaar ontmoetingsavonden.

Wachtlijst
Nog altijd is er een wachtlijst van statushouders die graag een maatje willen hebben. Regelmatig komen er nieuwe aanvragen bij vanuit VluchtelingenWerk of door mond-tot-mondreclame. Wie ook hulp wil bieden aan een (statushouder)gezin, kan zich melden via e-mail coordinator@sihvpa.nl.